논문으로 알아보는 건강 효능정보

블루베리(Blueberries) 효능 논문을 통해 알아보자!

Naturopathy 2019. 7. 15. 10:41

이 열매는 우리에게 2/3컵 만으로도 총 페놀류 260-460 밀리그램을 50-60 칼로리로 영양소를 제공합니다. 이들 페놀의 대부분은 플라보노이드의 형태로 존재합니다. 이 플라보노이드는  케르세틴, 미리세틴 (myricetin), 카펨프로폴 (kaempferol) 형태로 제공됩니다. 그러나, 블루베리는 안토시아닌 플라보노이드로 가장 잘 알려져 있습니다.

1. 산화 방지제-Antioxidant 대한 Blueberries의 임상적 효과 

The objective of the study was to determine the cellular antioxidant activity, total phenolic contents, and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) values of 25 fruits commonly consumed in the United States. Pomegranate and berries (wild blueberry, blackberry, raspberry, and blueberry) had the highest CAA values, whereas banana and melons had the lowest. Apples were found to be the largest contributors of fruit phenolics to the American diet, and apple and strawberries were the biggest suppliers of cellular antioxidant activity. 1

Significant increases in serum antioxidant status above the controls were observed at 1 h (ORAC(PCA) (8.5 % greater), P=0.02; TAS (4.5 % greater), P=0.05), and 4 h (ORAC(total) (15.0 % greater), P=0.009; ORAC(acetone) (16.0 % greater), P=0.007) post-consumption of the high-fat meal. 2

이 연구의 목적은 미국에서 일반적으로 소비되는 25개 과일의 세포 항산화 활동, 총 페놀 함량 및 산소 흡수 능력(ORAC) 값을 결정하는 것이다.. 석류와 베리류(와일드 블루베리, 블랙베리, 라즈베리, 블루베리)는 CAA 값이 가장 높았고, 바나나와 멜론은 가장 낮았다. 사과는 미국 식단에 과일 페놀산의 가장 큰 공헌자인 것으로 나타났고, 사과와 딸기는 세포 항산화 활동의 가장 큰 공급자였다. 

대조군 위 혈청 항산화 상태가 1시간(PCA)(8.5% 이상), P=0.02 이상, TAS(4.5% 이상), P=0.05 및 4시간(총량)(15.0% 이상), P=0.009; ORAC(아세톤)(16.0% 이상), P=0.007) 항산화 상태를 조절하는 신체 상태가 크게 증가됨을 발견하였다.

2. 뇌 건강에 대한 Blueberries의 임상적 효과 

We also observed trends suggesting diminished depressive symptoms and reduced fasting glucose levelsmeasures which would not be expected to be susceptible to prac, tice effects. While the mean depression symptom score at the preintervention assessment was below clinically significant levels (35), the reduction is notable and provides further corroboration of neurocognitive benefit associated with the blueberry intervention 3

평균 우울증 증상 점수가 임상적으로 무의미한 수준(35)이었지만, 블루베리 섭취와 관련된 신경 인지적 능력 증가는 주목할만하다.  블루베리 섭취가 신경계 반응을 개선하는 능력을 보여주었는데, 대부분 산화성 손상으로부터 신경세포를 보호하는 데 도움을 주었을 가능성이 높다. 노인을 대상으로 한 한 한 연구(평균 76세)에서, 매일 블루베리 섭취를 12주기억력 향상 테스트에서 점수가 향상 되었다. 여전히 음식 형태의 블루베리의 섭취는 인식 기능(기억 포함)의 개선이 고무적이다. 

2. 근육 회복 대한 Blueberries의 임상적 효과 

 An increase in oxidative stress and inflammatory biomarkers was also observed in both treatment groups following EIMD. Although a faster rate of decrease in oxidative stress was observed in the blueberry group, it was not significant (p0.05) until 36 hours postexercise and interestingly coincided with a gradual increase in plasma antioxidant capacity, whereas biomarkers for inflammation were still elevated after 60 hours recovery. 4
 No correlation was found to exist between muscle soreness and muscle performance recovery.

블루베리 그룹에서는 산화 스트레스의 감소 속도가 더 빨랐지만, 운동 후 36 시간까지는 유의하지 않았다.

근육 통증과 근육 성능 회복 사이에는 상관관계가 없는 것으로 확인됨

Naturopahy's Conclusion -

강력한 산화 방지제로 항산화 상태 증가뇌의 퇴화를 늦출 수 있으며, 근육 회복 기간을 단축시킬 수 있음.

References

1. Cellular antioxidant activity of common fruit J Agric Food Chem. 2008 Sep

2. Wolfe KL Cellular antioxidant activity of common fruits. J Agric Food Chem. 2008 Sep 

3. ROBERT KRIKORIAN Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults

4. Effect of New Zealand blueberry consumption on recovery from eccentric exercise-induced muscle damage

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